Голова єпархіального відділу у справах сім’ї взяв участь у Семінарах "Методологія роботи з сім'ями на парафіях"

Голова єпархіального відділу у справах сім’ї взяв участь у Семінарах "Методологія роботи з сім'ями на парафіях"

 

3 липня 2017 року, у Тронному залі Житомирського єпархіального управління відбувся регіональний Семінар Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім'ї під назвою "Методологія роботи з сім'ями на парафіях". Урочистий і запланований захід зібрав священицькі сім'ї двох єпархій Житомирської області: Житомирської і Новоград-Волинської та Овруцької і Коростенської.

Також на зібранні були присутні два архієреї: архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим та Голова Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеймон.

Голова відділу у справах сім’ї Львівської єпархії протоієрей Михаїл Коник разом з своєю дружиною на початку семінару виступили з доповіддю на тему: «Сім’я священика: аспекти служіння», в якій було представлено власні методичні розробки стосовно життя в сім’ї священника й останньої на парафії і в суспільстві в цілому.

Також отець Михаїл провів презентацію власних методичних розробок у сфері роботи з сім’ями на парафії, що були напрацьовані з благословення голови Місії Синодального відділу УПЦ у справах сім’ї, архієпископа Ровеньківського і Свердловського Пантелеймона.

А саме наступні проекти:

- Методичні рекомендації для священиків щодо проведення передшлюбних бесід на парафіях УПЦ;
- Наставництво в УПЦ для дітей, які проживають в інтернатних закладах.

Після семінару робоча група звершила паломництво до Житомирського Свято-Анастасіївського жіночого ставропігіального монастиря, де піднесли подячні молитви перед святинями обителі.

4 липня 2017 року подібний семінар проведено у м. Вінниці. На захід зібралися понад 300 учасників – сім’ї священиків Вінницької, Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій.

Роботу семінару очолили керуючий Вінницькою єпархією митрополит Вінницький і Барський Симеон та Голова Місії Синодальний відділ УПЦ у справах сім’ї архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, котрі звернулися до присутніх з вітальним словом. За дорученням своїх правлячих архієреїв вітальне слово учасникам семінару від митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана зачитав завідуючий відділом з представницької роботи та міжєпархіальних зв’язків Тульчинської єпархії протоієрей Роман Рудаков, від митрополита Могилів-Подільського і Шаргородського Агапіта – протоієрей Олександр Савчук. Отець Олександр також виступив з презентацією роботи очолюваного ним відділу справах сім’ї Могилів-Подільської єпархії.

Досвідом роботи з духовенством сусідніх єпархій поділились також керівники сімейних відділів Вінницької єпархії – протоієрей Агафангел Давидовський, та Тульчинської єпархії – протоієрей Григорій Курдій. Офіційну частину підсумував виступ заступника керівника Місії УПЦ у справах сім’ї ієрея Іоанна Ружицького.

Враховуючи присутність на семінарі окрім священиків їхніх дружин, для них був цікавим виступ керівника єпархіального відділу у справах сім’ї протоієрея Михаїла Коника та його дружини Марії, який був присвячений різним аспектам служіння сім’ї священика. Працюючи у тандемі, о. Михаїл та м. Марія розкрили перед присутніми своє бачення цієї теми, поділилися власним досвідом і напрацюваннями. Окремі аспекти, такі як зовнішній вигляд і проповідь сім’ї священика власним прикладом викликали жваву дискусію за участю духовенства.

Як і на попередньому семінарі отець Михаїл провів презентацію власних методичних розробок у сфері роботи з сім’ями на парафії.

На завершення семінару учасники вклонилися перед Святогірською іконою Божої Матері, яка у ці дні перебувала на Вінниччині у рамках заходів з відзначення річниці Хрещення Київської Русі. Біля Свято-Воскресенського храму перед чудотворним образом архієреї та духовенство відслужили молебень. Потім владики звернулися до присутніх зі словами архіпастирської настанови, у яких звучали і побажання благословення Покрову Божої Матері над сім’ями духовенства і благословення Божого для роботи священиків з душпастирської підтримки родин парафіян.

Після цього, для робочої групи семінару секретарем єпархії протодияконом Владиславом Демчуком була проведена оглядова екскурсія містом Вінниця. А ввечері цього дня отець Михаїл з дружиною відвідали окрасу міста, відомий вінницький музикальний фонтан.