Вимоги до монастирського ізолятору під час епідемії коронавірусу COVID-19

  1. По можливості під ізолятор має бути виділено окремо розташована будівля. За відсутності такої можливості необхідно підготувати приміщення (келії) на верхньому поверсі житлового корпусу з окремими санвузлами і входом. Обмежити прохід по поверху людей, які не беруть участі в допомозі хворим.
    Ізолятор повинен бути обладнаний всім необхідним заздалегідь, навіть при відсутності хворих і готовий до прийому хворих під час всього періоду епідемії.
  1. Ізолятор слід заздалегідь максимально забезпечити усім необхідним для життєзабезпечення тих, хто знаходяться на карантині (встановити холодильник, мікрохвильову піч, забезпечити наявність засобів індивідуального захисту, бутильованої води, одноразового посуду, лікарських препаратів, гігієнічних і дезінфікуючих засобів, засобів зв'язку, відео-трансляції і. т.п.).
  2. При необхідності причастя хворих, необхідно передбачити наявність Святих Дарів в ізоляторі для всіх хворих. Бажано унеможливити контакт з хворим під час причастя (не важці хворі можуть причащатися самостійно). Важкохворих слід причащати зі збереженням умов захисту.
  3. При влаштуванні ізолятора необхідно розділити приміщення на 3 зони:
  • «зона для інфікованих»;
  • «середня зона» (повинна розділятися від «зона для інфікованих» і від «чиста зона». У середній зони слід залишати необхідні продукти харчування, лікарські засоби та інше);
  • «чиста зона» (В «чистій зоні» одягаємо ЗІЗ (засоби індивідуального захисту) для входу в «середню зону»).

 

Правила знаходження в ізоляторі:

  1. Життєзабезпечення тих, хто знаходяться в ізоляторі, необхідно по можливості здійснювати безконтактним шляхом в «середній зоні».
  2. Людині, обслуговуючій ізолятор, необхідно використовувати ЗІЗ - маски, одноразові рукавички, окуляри, одноразові халати. ЗІЗ одягаються в «чистій зоні», а знімаються в «середній зоні». При відсутності ЗІЗ можна використовувати марлеві або тканинні маски (8 шарів), окуляри, медичний або господарський халат, підрясник і інші засоби, що захищають відкриті ділянки шкіри і слизові.
  3. Одноразові ЗІЗ підлягають утилізації. Знятий одяг і чернече вбрання підлягають високотемпературному пранню з подальшою стерилізацією в медичних установах.

 

+ФІЛАРЕТ,

митрополит Львівський і Галицький

Голова Синодального відділу з питань охорони здоров’я

та пастирської опіки медичних закладів