10-та річниця з дня кончини Патріарха Алексія ІІ

Вічна пам'ять Святійшому Патріарху і Отцю нашому Алексію ІІ

 

 

5 грудня 2018 року виповнюється 10 років з дня смерті приснопам'ятного Святішого Патріарха Алексія II.

Патріарх Алексій II (у миру Олексій Михайлович Рідігер) народився 23 лютого 1929 року в Талліні у віруючій родині. Навчався в Санкт-Петербурзькій (Ленінградській) духовній академії, тоді ж був висвячений в сан священика і призначений настоятелем Богоявленської церкви міста Йихві Таллінської єпархії.

У 1961 році в Троїце-Сергієвій Лаврі майбутній патріарх прийняв чернечий постриг. У тому ж році 32-річний Олексій став єпископом Таллінським і Естонським, а три роки по тому - архієпископом, керуючим справами Московської патріархії і постійним членом Священного Синоду. У 1968 році, у віці 39 років, архієпископ Алексій був возведений у сан митрополита, через вісім років призначений митрополитом Ленінградським і Новгородським.

Патріарх Алексій II став 15-м Предстоятелем Руської Православної Церкви з введення в 1589 році Патріаршества на Русі. Був обраний патріархом влітку 1990 року на Помісному Соборі Руської Православної Церкви.

Патріарх активно розвивав міжрелігійну співпрацю і взаємодію з державою. За період його патріаршества Церква отримала можливість здійснювати релігійно-освітню діяльність, благодійність, служіння в лікарнях і будинках престарілих, в армії і в'язницях. З'явилися нові єпархії, було відновлено і збудовано велику кількість храмів і монастирів, відкрито понад 100 духовних навчальних закладів, багато святинь були повернуті з-за кордону.

В період суспільно-політичної кризи, в 1993 році, Святіший Патріарх Алексій ініціював переговори конфліктуючих сторін і став на них посередником. Виступав з миротворчими ініціативами в зв'язку з різними конфліктами (на Балканах, в Молдавії, на Північному Кавказі і ін.)

Найважливішим історичною подією стало возз'єднання РПЦ і Руської Зарубіжної Церкви після майже 90-річного поділу, що виник в результаті революції і громадянської війни.

Патріарх Алексій II понад 18 років очолював Руську Православну Церкву. Він помер 5 грудня 2008 року на 80-му році життя.