Голова єпархіального відділу у справах сім’ї взяв участь у засіданні Сімейного клубу

Голова єпархіального відділу у справах сім’ї взяв участь у засіданні Сімейного клубу

 

13 березня 2018 року голова єпархіального відділу у справах сім’ї протоієрей Михаїл Коник взяв участь у засіданні Сімейного клубу, що відбувається при храмі на честь свт. Спиридона Тріміфунтського м. Київ (м-н «Борщагівка»). Для учасників зустрічі отець Михаїл виступив з темою: "Взаємодія в родині, виховання дітей. Наставництво для дітей-сиріт". Роздуми на основі мультфільму "Кастрюлька Анатоля"

Як зазначив у своєму виступі священик: «Кожна людина приходить в сім’ю із своїми вподобаннями, характерними рисами тощо. Відносини в сім’ї відбуваються за принципом набутого досвіду у своїй батьківській сім’ї. Уже там формується наше ставлення до іншої половинки, наше бачення у відносно наших дітей. Дуже часто ми набуваємо у своєму життєвому досвіді певних «каструльок» і вчимося з ними жити чи просто пристосовуємося до них. А буває так, що наша життєва «каструлька» настільки перевантажує нашу свідомість, почуття, що ми всеціло віддаємося їй, опиняємося під її владою. Дуже важливим є, щоб поруч була та людина, яка здатна підтримати, розрадити, просто бути поруч.»

Присутні мали можливість переглянути для наочності відео-ролики щодо сприйняття образу чоловіка і жінки, якими бачать їх самі чоловіки й жінки.

«Для кожного з нас є важливим усвідомити потребу іншого, почути,– зауважує священик, - важливим для сімейного життя є спільне обговорення тих проблем, які накопичуються в кожного. Ми в сім’ї повинні ставитись один до одного, як до особистості.»

Проглядаючи французький мультфільм «Каструлька Анатоля», присутні розкрили для себе трагізм сприйняття проблем дитини.

Ми дуже часто не звертаємо на дитячі проблеми уваги, – каже прот. Михаїл, - сприймаючи їх з точки зору дорослого, вважаємо незначущими. Але варто опускатися чи швидше «підніматися» до дитячого сприйняття світу. І тоді ми побачимо, що та чи інша проблема є в цей момент для вашою дитини значною і потребує глобального вирішення.»

Для ще більшого розуміння цієї проблематики учасникам зустрічі було запропоновано провести деякі діє з каструлею прив’язаної до правої руки. Учасники «експерименту» ділилися своїми враженнями.

Також під час проведення зустрічі отець Михаїл презентував наглядний посібник з наставництва - свою авторську книгу «П'ять історій сирітської долі».

Зустріч закінчилась на позитивній ноті. Ноті любові, адже «любов вічна, - на переконання лектора, - і лише любов здатна змінювати людину і все те, що її оточує.»